De boekhouding van uw bedrijf of organisatie is vaak een administratieve klus die men liever achterwege laat. De boekhouding is eigenlijk een allesomvattend begrip voor de financiën. Aan de hand van inkoop- en verkoopfacturen wordt er inzichtelijk gemaakt wat de omzet en kosten zijn. Door dit structureel bij te houden heeft u inzichtelijke welke activiteiten het meeste geld kosten en waar u het meeste winst op boekt. Een goed geordende boekhouding is belangrijk, dat weet iedereen. Maar waarom precies? En is het beter om de boekhouding uit te besteden of juist zelf te doen?

Boekhouden, hoe doet u dat?

Er zijn verschillende manieren om uw boekhouding bij te houden. Wanneer u het zelf doet kunt u hier een online boekhoudsoftware voor aanschaffen. Maar het is ook in excel of simpelweg met pen en papier bij te houden. Een andere optie is om uw boekhouding uit te besteden aan een financieel kantoor, zoals JeBo Finance. Het is belangrijk om voor uzelf en het bedrijf een hoofddoel te stellen, dat aansluit bij de rest van de doelen. Er zijn twee hoofddoelen die vaak genoemd worden: het voor uzelf inzichtelijk krijgen van de boekhouding en voor externe partijen. Waarom worden deze doelen vaak aangehaald? Het inzichtelijke krijgen van financiën voor uw eigen bedrijf is voornamelijk belangrijk voor beslissingen over de toekomst. Wanneer u niet meer hoe u er financieel voor staat kunt u lastiger investeringen doen. Bij externe partijen kunt u denken aan bijvoorbeeld de Belastingdienst. Als ondernemer betaalt u namelijk omzet- en inkomstenbelasting. Hier zijn verschillende regels voor waar u rekening moet houden. Zo niet, dan riskeert u een boete.

Boekhouding uitbesteden

De boekhouding is voor veel ondernemers een stressfactor, dit komt voornamelijk omdat de meeste mensen er geen plezier uit halen of er weinig kennis van hebben. Het zijn van een ondernemer wil namelijk niet per definitie betekenen dat u veel financiële kennis heeft. De boekhouding is echter wel erg belangrijk, waardoor het goed moet gebeuren. Dit kan betekenen dat het slimmer is om de boeking uit te besteden. Er zijn allerlei regels over de kosten van uw bedrijf die u wel of niet moet toepassen. Belangrijke voordelen van het uitbesteden van uw boekhouding is dat u meer tijd overhoudt voor uw core business. Daarnaast weet u zeker dat de financiën goed worden uitgerekend en dat de juiste recente regels en wetten worden toegepast.

Liever uw boekhouding zelf doen?

Wellicht bent u juist wel een liefhebber van financiële cijfers en sommetjes. Wanneer u bereid bent u hierin te verdiepen, is het ook mogelijk om de boekhouding zelf te doen. Hoewel het niet eenvoudig is, en u fouten voorkomt door het uit te besteden, zijn er bedrijven die het zelf doen. De basis van iedere boekhouding zijn de facturen. Voor letterlijk alle verkopen en inkopen maakt en krijgt u facturen. In principe kan er niets in- of uit de geldstroom van het bedrijf gaan zonder een factuur of aankoopbon. Van iedere transactie is dus een bewijsstuk nodig. Wanneer u dit inzichtelijk hebt, weet u precies wat er omgezet wordt en wat de kosten zijn. Het verschilt natuurlijk wel per product, hoe goed deze het doet en hoe hoog de kosten zijn. Om daar onderscheid in te maken, worden facturen toegewezen aan verschillende omzetgroepen en kostenposten. Bijvoorbeeld: omzet product A, omzet product B, onkosten kantoor, personeelskosten enzovoorts. Op deze manier heeft u inzichtelijk hoeveel euro, naar welke kostenpost gaat. En kunt u in geval van bezuinigen ook makkelijk zien waarin gesneden kan worden. Daarnaast moet er altijd BTW op de facturen staan, zodat u die ook kunt verrekenen. De BTW zet u vervolgens in aparte kosten, deze is of nog te vorderen of nog af te dragen. Maak daarnaast ook altijd een liquiditeitsprognose zodat u weet of u in de toekomst risico loopt op geldproblemen. Voordelig aan een online boekhoudprogramma is dat u daarbij zelf de uitleg kunt lezen over verschillende begrippen. Controleer op basis van uw bankafschriften tot slot of alles daadwerkelijk betaald is of niet.

Hoe onderhoud u de boekhouding van uw bedrijf? Doet u alles zelf of besteed u het uit aan een boekhouder. Door het uit te besteden, wint u veel tijd en voorkomt u grote fouten.

Laat ons u helpen met uw boekhouding