Het is een beslissing die u niet zomaar neemt: een eigen bedrijf beginnen. Vaak is het lang gekoesterde droom die uitkomt. Er zijn enorm veel dingen waar u aan moet denken bij het opstarten van een eigen bedrijf, van het productieproces tot marketingactiviteiten. Maar ook op financieel gebied zijn er een aantal keuzes die u moet maken. Wij helpen u op weg!

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Een vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen is, moet ik mijn bedrijf wel of niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel? Het is namelijk niet verplicht in Nederland, dit is dan ook meteen vaak de reden dat start-ups het niet doen. Echter is de vraag of dat verstandig is. Door uw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel geniet u namelijk ook van een aantal grote voordelen. Een van de eerste is dat u wordt ingeschreven in het handelsregister. Alle Nederlandse bedrijven staan hierin genoteerd per naam en het soort bedrijfsactiviteiten. Wat ook meespeelt is het gevoel dat het inschrijven bij de Kamer van Koophandel met zich meebrengt. Het is een officieel moment wat zorgt voor een positieve mindset en energie om uw bedrijf verder door te ontwikkelen. Een ander groot voordeel is de Nederlandse wet- en regelgeving voor ondernemers, dit geldt namelijk alleen voor bedrijven die ingeschreven staan. Bent u als ondernemer niet ingeschreven? Dan zijn er uitzonderingsregels en is het lastiger om uw bedrijf in een bepaalde categorie te scharen. Een ander belangrijk voordeel is de belastingdienst. Er kan alleen BTW worden afgedragen als u een btw nummer heeft. Dit is alleen te verkrijgen als een bedrijf is ingeschreven. Daarnaast kunt u besparen op een aantal belastingvoordelen, wat het ondernemen aantrekkelijker maakt.

Kies de juiste rechtsvorm

Bij het starten van een eigen onderneming moet er ook worden nagedacht over de juiste rechtsvorm. Elke rechtsvorm is namelijk toegespitst op een bepaalde vorm van ondernemen. De meest voorkomende vormen zijn de eenmanszaak, de BV en een vennootschap onder firma. Deze drie lichten we kort toe.

De eenmanszaak

Bij een eenmanszaak is de ondernemer zelf altijd hoofdverantwoordelijk en aansprakelijk. Zijn er schulden? Dan is een ondernemer hiervoor ook privé aansprakelijk. Juridisch gezien is er dan dus geen onderscheid tussen zakelijk en privévermogen. Letterlijk betekent dit dat er kans is dat zakelijke schulden moeten worden afbetaald met bijvoorbeeld uw huis of auto. Het inschrijven van als eenmanszaak is een laagdrempelig proces. Naast een bezoekje aan de Kamer van Koophandel bij u in de buurt, zijn er geen verplichtingen. Er zijn weinig kosten, enkel alleen de risico’s wanneer het mis gaat en u met schulden te maken krijgt.

Een Besloten Vennootschap (B.V.)

Een BV is een rechtsvorm, waarbij alle eigendommen in handen zijn van aandeelhouders. Een aandeel is een soort eigendomsbewijs voor een bepaald stukje van een bedrijf of organisatie. Kenmerkend voor een BV is dat de aandelen besloten zijn, en daarmee niet overdraagbaar. Deze mogen dus niet verkocht worden aan derden, dit moet eerst aan de overige aandeelhouders worden gevraagd. Om uw bedrijf als BV op te starten, moet u een aantal stappen doorlopen:

  • Enkel een notaris kan een BV oprichten, dus daar moet u eerst naartoe.
  • De notaris schrijft vervolgens de BV in bij de Kamer van Koophandel.
  • Open een zakelijke bankrekening op de naam van uw BV waarop het bedrag moet staan wat u ontvangt voor de aandelen.
  • Een notaris regelt de uiteindelijke definitieve formulieren en dan bent u officieel eigenaar van uw eigen BV.

Vennootschap onder Firma (V.O.F.)

Een Vennootschap onder Firma, is een samenwerking tussen verschillende ondernemers. In feite is het een eenmanszaak, maar dan met meerdere. Ook hierbij is inschrijving gratis en kan alleen doorgaan als alle betrokken ondernemers mee naar de Kamer van Koophandel gaan. Het aantal vennoten dat u wil betrekken is onbeperkt, maar het is wel verstandig om goed na te denken over het aantal en wie. Hoe meer vennoten, hoe sneller het mis kan gaan. Zo zijn er altijd vennoten die meer doen dan de ander, waardoor de verhoudingen scheef kunnen groeien.

Klaar om de stap naar een eigen bedrijf te zetten? Wij geven u advies over allerlei belangrijke zaken, zoals inschrijvingen en rechtsvormen.

Laat ons u helpen met uw belastingzaken